Valueminds blog Rene de Leijer

Combineren van de rol van scrum master en teamlid is niet verstandig

”De meeste scrum masters groeien in hun rol vanuit een functie als ontwikkelaar of als software tester. Ook ik ben begonnen als software tester en ben nu fulltime scrum master bij Valueminds. Ik mocht bij een opdrachtgever steeds meer scrum master werkzaamheden uitvoeren, waardoor ik de rol van tester en scrum master moest combineren.

Hoewel ik veel van deze periode heb geleerd, is het volgens mij niet de manier om de kracht van een scrum master volledig te benutten. Mijn mening is dat je als dedicated scrum master veel meer waarde kan toevoegen dan wanneer je een combirol vervult.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het met dit statement eens is. Zelf heb ik wel eens de vraag gekregen: hoe doe je dat dan als het team waarin je werkt klein is en je rol als scrum master niet genoeg is om je dag te vullen? In dat geval kan je meer teams helpen, omdat daar ruimte voor is. Bij mijn huidige opdrachtgever begeleid ik ook twee teams als scrum master.

Mijn grootste doel als scrum master, is mijzelf overbodig maken.

Wanneer je als scrum master start met het agile maken van het team, heb je veel werk. Maar hoe volwassener een team wordt in de agile manier van werken, hoe meer zij zelf initiatief zullen tonen en nemen. Wanneer dit gebeurt, zit jouw fulltime werk als scrum master erop! Als je naast deze rol ook nog een rol in het team hebt (zoals tester of ontwikkelaar),  is er geen punt waarop je denkt: mijn werk zit erop. Je kan dan minder goed focussen op de agility van het team en je hebt minder de tijd om na te denken over het proces: wat gaat er goed in het team, en wat gaat er mis? Ook is het moeilijker om met een helikopterview naar het team te kijken, iets wat noodzakelijk is om met een frisse blik de events voor te bereiden.

Hoe moet het dan wel? 

Maar hoe kan je dan het beste de stap maken van tester/ontwikkelaar naar scrum master? Het is natuurlijk niet zo dat je na het behalen van je scrum examen meteen aan de slag kan als scrum master. Volgens mij kan je dit het beste als volgt aanpakken:

  • Zorg dat je zeker weet dat je scrum werken ‘voelt’. Het is geen kwestie van het scrum trucje toepassen, je moet zeker weten dat dit de manier van werken is waar jij achter staat. Dit gebeurt niet in 1 dag of na een paar dagen training, ik heb zelf 4 tot 6 maanden intensief met een agile coach gewerkt en dit was voor mij echt een eye opener: zo wil ik werken!
  • Vallen en opstaan is onvermijdelijk. Zoals bij alle nieuwe dingen waar je mee start, ga je in je nieuwe rol als scrum master vast en zeker fouten maken. Maar hier leer je weer van en zo kom je iedere sprint een beetje beter in je rol. Lef hebben om fouten te maken is onderdeel van het scrum werken.
  • Wanneer je start als scrum master zal je vast veel vragen hebben. Het is fijn als er een agile coach of ervaren scrum master is waar je af en toe mee kan sparren en van kan leren.
  • Houdt ons in de gaten😊: we zijn bij Valueminds bezig met het opstellen van een to-do list voor starten scrum masters, hierover horen jullie later meer!

Hoe denken jullie over dit statement? Is het combineren van de rol van teamlid en scrum master wel/niet verstandig?”

René de Leijer, scrum master bij Valueminds

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] punt van discussie, maar dit voor deze blog terzijde. Mijn collega René de Leijer schreef daar een interessante blogpost […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *