Agile Meetup Breda 4 Valueminds

Recap: Agile Meetup Breda #4 ‘Liberating Structures’

Gister hebben we vanuit Valueminds alweer de vierde Agile Meetup Breda georganiseerd. Voor deze Meetup mochten we een leuke ruimte gebruiken in het spiksplinternieuwe gebouw van de Avans aan de Lovendijkstraat in Breda. André leidde de avond en liet ons kennis maken met Liberating Structures.

Liberating Structures (http://www.liberatingstructures.com) is verzameling van faciliteertechnieken voor allerlei meetings en events die de laatste tijd steeds meer genoemd worden. De term is uitstekend gekozen, het zijn structuren om meetings te faciliteren, die je niet begrenzen maar juist heel veel ruimte genereren voor creativiteit en innovatie. Er zijn 33 verschillende technieken, waarvan we er tijdens de avond vier hebben toegepast.

1-2-4-all

De eerste techniek die wij hebben gedaan was ‘1-2-4-all‘. Iedereen moest voor zichzelf een of meerdere problemen op post-its zetten. Hier kwamen dingen uit als ‘Hoe zorg ik dat het bedrijf waar ik werk de agile transitie omarmt’, maar ook ‘Hoe lossen we het fileprobleem op de A27 op’ en ‘Hoe zorgen we ervoor dat het aantal leden voor de Meetup blijft groeien, maar de kwaliteit van de meetups niet afneemt?’ Vervolgens moest je in groepjes van twee de problemen bespreken en daarna in groepjes van vier. In deze groepjes van vier kon je 1 of 2 problemen presenteren voor de hele groep. Het principe hier achter is dat iedereen zijn ideeën kan delen, hoe groot de groep ook is. Je kan beter ideeën genereren en ook nog eens sneller dan normaal gesproken.

Wicked Questions

Vervolgens was het tijd voor de tweede techniek: Wicked Questions. We kozen met de hele groep twee onderwerpen uit: Agile transities en Meer mensen op de meetup met behoud van de kwaliteit van de meetups. Hierover gingen we wicked questions formuleren. Dit zijn vragen waarbij twee positieve factoren naast elkaar worden gezet in 1 vraag. Denk aan: “How is it that we are … and we are … simultaneously?” als template.

Imptov Prototyping

Na het opstellen van de Wicked Questions hebben we Improv Prototyping gedaan. Deze waardevolle oefening helpt niet alleen om de probleem te visualiseren, het was ook een oefening waarbij iedereen uit zijn comfort zone moest stappen door een rollenspel te spelen. Als groep besloten we om het probleem ‘Meer mensen op de meetup met behoud van de kwaliteit van de meetups’ te kiezen. Drie dappere vrijwilligers startten met het visualiseren van het probleem door middel van improv prototyping, terwijl de anderen in groepjes hun spel observeerden en bedachten: wat vinden we hier goed aan, wat kunnen we anders doen? Vervolgens hebben alle groepjes een rollenspel opgevoerd op basis van hun observatie.

Appreciative Interviews

Na een lekker broodjesdiner hebben we de vierde en laatste techniek behandeld, namelijk Appreciative Interviews. In tweetallen besprak je wat je positieve ervaring was van eerdere meetups of bijeenkomsten. Vervolgens ging je in groepjes van vier elkaars verhaal vertellen, en vooral wat jou opviel in de gesprekken die je ervoor had gevoerd. Daarna presenteerde je dit als groepjes aan de rest. Er zijn veel mooie, concrete actiepunten uit de avond gekomen. Een daarvan is het maken van een Agile Meetup Breda – slack groep, die meteen de volgende ochtend is aangemaakt en die je hier kan vinden! Na de meetup was het tijd om bij te kletsen tijdens een gezellige borrel. Al met al weer een groot succes!

De volgende meetup, nummer 5 alweer, gaan wij gezamenlijk organiseren in het Slack channel. Wil je hierover meedenken? Meld je dan aan! Je kan natuurlijk ook nog steeds berichten via de Meetup pagina sturen. Hier komen ook de foto’s van deze meetup in te staan. Tot de volgende meetup!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *